Informatiekaarten
Praktische informatie over een onderwerp
waar je zelf mee aan de slag kunt.
Dat zijn de informatiekaarten EMB. Met
de betrokken organisaties verzamelen
we de informatie en verrijken deze
met ervaringsverhalen van jou, ouders
en professionals. De thema’s van de
informatiekaarten zijn divers, bijvoorbeeld
over sport en bewegen.
Onder aan deze pagina lees je tips en ervaringen.
Partners Informatiekaart Sport
Tips en ervaringen
Do's en don'ts MATP
Voor het organiseren van beweegactiviteiten voor mensen met EMB is het van belang dat er een aantal rand voorwaarden goed georganiseerd zijn, zodat er op een veilige manier bewogen kan worden:
Een evacuatie, en calamiteitenplan
Aanwezigheid van bevoegd en professioneel kader die kennis heeft van (verzorging) de doel groep
Aangepaste lesstof en sportmateriaal (bijv. geen scherpe randen of loszittende elementen)
Een open ruimte
Het is voor mensen met EMB belangrijk dat ze bekende gezichten zien. Zo ontspannen zij zich meer en voelen ze zich vertrouwd met de begeleider. Het is dan ook belangrijk dat je als begeleider je cliënt kent. Wat zijn de bijzondere eigenschappen van die persoon die je moet kennen? Probeer dan ook een vertrouwens band op te bouwen met hem of haar.
Let bij het trainen met mensen met EMB op hun korte spanningsboog. Pas hier dan ook de training op aan. Het gaat namelijk niet alleen om de beweging van de deelnemer, maar ook de sociale beleving met anderen. Niks moet, alles mag!
Geef de deelnemer de tijd om de omgeving te leren kennen. Laat ze vrij in hun oriëntatie. Op deze manier zullen ze zich ontspannen en vertrouwd voelen met de omgeving waarin ze bewegen. Begin altijd met het geven van een Warming-Up.
Er zal rekening gehouden moeten worden met het fysieke uithoudingsvermogen van de deelnemer. Houd hiermee rekening binnen trainingen als het organiseren van evenementen.
Het gaat bij bewegen voor mensen met EMB niet alleen om inspanning, maar ook om de beleving en de ontspanning die ze samen met anderen ervaren.
Tijdens het bewegen is het belangrijk dat er maatwerk is voor het individu. Dat betekent één op één begeleiding door een professional waarbij de deelnemer op maat bewegingsactiviteiten kan uitvoeren.
Probeer de aandacht tijdens de training altijd volledig te richten op de deelnemer. Dit lijkt logisch, maar wordt in de praktijk vaak niet gedaan door veel afieidende factoren.
Probeer de deelnemer in de training waar mogelijk oefeningen te laten doen buiten zijn rolstoel.
Kijk voor meer informatie over hoe om te gaan met ernstig meervoudig beperkte sporters op: https:// www.gehandicaptensport.n1/onze-sporten/matp
Ervaringen met MATP
“Het sportaanbod voor deze doelgroep zal in zo’n 95% van de gevallen aangeboden worden vanuit de zorgsector. Om de kennis van de doelgroep te verbinden aan het sportaanbod, is samenwerking essentieel. De zorgsector wordt uitgedaagd om hun cliënten als atleten te prikkelen en boven zichzelf uit te stijgen tijdens een sportevent. Voor de sportsector is het de uitdaging om de traditionele verenigingsgedachte los te laten en op een nieuwe manier van betekenis te zijn”. – Lisa Snooy, Gehandicaptensport Nederland.
“Ze (de sporters) vinden het leuk om samen te bewegen en ervaren echt een succesbeleving doordat de activiteiten aansluiten bij wat ze kunnen. Met af en toe natuurlijk wel een leuke uitdaging voor wie wil.” – Luuk van Tiem, oprichter van de Beweegbus.
"Sport en bewegen is goed voor iedereen. Het is gezond, je leert omgaan met winst en verlies, je ontmoet andere mensen en je leert over fair play. Maar tot nu toe was er nauwelijks aanbod voor deze doelgroep." – Bewegingsagoog.
"We merken dat er behoefte is aan een zinvolle vrijetijdsbesteding voor deze kinderen en ook volwassenen, maar we konden nergens in de buurt aanbod vinden. Als er geen aanbod is, waarom creëren we het dan niet zelf?” – initiatiefnemer MATP groep.