Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

(Sch)ouders - Zorgreisbegeleider

In gesprek over pijn

Als ouder wil je het liefst je kind tegen pijn beschermen. Ook in het ziekenhuis is er steeds meer aandacht om pijn, stress en angst te voorkomen. Maar wat is eigenlijk het nut van pijn? Welke factoren spelen een rol bij pijnbeleving? En wat als je kind niet kan aangeven dat het pijn heeft? In deze aflevering gaan we hierover in gesprek met Jorien van Stichting Kind & Ziekenhuis en Helen, Promovendus op het gebied van pijnbeleving bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bekijk de video Podcast

Fragment

Het nut van pijn

Fragment

Onderbuik gevoelens

Fragment

De rol van ouders

Promovendus Vrije Universiteit Amsterdam

Helen Korving

Helen werkt sinds 2018 bij de Vrije Universiteit Amsterdam als promovendus op het onderwerp pijn bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen (EMB). Voor haar onderzoek wordt een slimme sok gebruikt om huidgeleidingssignalen op meten. Een mobiele applicatie zal die signalen filteren en een waarschuwing geven als de drager van de sok pijn heeft. Dit zou een goede aanvulling kunnen zijn in de zorg voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Helen is afgestudeerd als cognitief psycholoog aan de Universiteit Utrecht en werkt al vele jaren als onderzoeker bij verschillende organisaties.

Projectmanager Stichting Kind en Ziekenhuis

Jorien Mulder - van 't Riet

Jorien is sinds 2018 werkzaam als projectmanager bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Deze stichting is al 45 jaar dé patiëntenorganisatie voor kind en gezin in de medische zorg. Van huis uit is Jorien proces- en bedrijfsanalist en kijkt zij vanuit dit perspectief naar de organisatie van de zorg. Daarnaast is zij trotse moeder van drie kinderen, waarbij haar jongste zoon zorgintensief bleek. Mede door haar eigen ervaringen is zij zich gaan richten op het optimaliseren van processen in de medische kindzorg. Eén van de belangrijke aandachtsgebieden waar zij zich voor inzet is de traumavrije kindzorg.