Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Samen ontspannen de deur uit

Even naar een ouderavond, een werkbespreking of gezellig een ontspannen avondje weg. Heel normaal voor de meeste gezinnen. Je appt het buurmeisje of je vraagt je ouders. Als je kind extra zorg nodig heeft, is dit niet zo eenvoudig. Het buurmeisje heeft te weinig ervaring en je familie of vrienden doen al zoveel.

Op een dinsdagmiddag zit ik op kantoor als via zorgoppas.nl een aanmelding van een moeder uit Vught binnenkomt. Ik zet een kopje thee en bel haar voor een uitgebreide kennismaking om alle wensen in kaart te brengen. De moeder heet Noor en ze is kunstenares. Ze vertelt dat ze oppas zoekt op donderdagmiddag.

Noor werkt dan in haar atelier. Ze heeft een tweeling van 5, een jongen en een meisje. Het meisje is doof. Dankzij twee implantaten hoort ze beperkt. Ondersteunende gebaren zijn noodzakelijk om goed te begrijpen wat ze wil. Direct schieten enkele zorgoppassen door mijn hoofd die laatst deelnamen aan onze workshop Nederlands met Gebaren. Ouders vragen steeds vaker naar een oppas die ondersteunende gebaren beheerst. Niet alleen bij dove of slechthorende kinderen, maar juist ook bij kinderen met andere beperkingen. Reden genoeg om in deze behoefte te voorzien.

We nodigen docente Leanne uit een workshop met Gebaren voor te bereiden. Ze neemt de oppassen mee in het maken van gebaren die activiteiten uitdrukken die dagelijks voorkomen. Tandenpoetsen, dank je wel zeggen of juist aangeven wat je niet wil.

“Ik ga deze gebaren gelijk dit weekend gebruiken” zegt Karlijn enthousiast. Haar oppaskindje heeft een ontwikkelingsachterstand.

“Het is leuk om andere oppassen te leren kennen en dit samen te oefenen” legt Femke uit.

Ook komen er mooie gesprekken op gang over de leuke, maar ook de soms lastige dingen van het oppassen.

Zorgoppas matcht ouders met een zorgbehoevend kind met een geschikte oppas. Een oppas die ervaring heeft met de speciale zorg die het kind nodig heeft, een opleiding doet die relevant is of open staat om dit te leren, zoals het maken van gebaren.

Een oppas die zorgt dat ouders echt even samen weg kunnen, zonder zorgen!

Lees verder op www.zorgoppas.nl. Stel het niet langer uit. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor je kind zorgen.

Ik help je graag, groetjes Larisa